dimecres, 19 d’octubre del 2011

cova, cavitat, balma, esvoranc, espluga, foranca, gruta, antre, avenc, cavorca, caverna... TOT S'ASSEMBLA






Tot són FORATS i els fem anar pel dalt i pel baix. Anem a la COVA del Drac i sabem que es tracta d'un FORAT immens de ses illes on fins i tot podem navegar en barca. L'ESPLUGA de Francolí és una cova que dóna nom i aigua a un poble que la té per veïna  Els AVENCS de la Febró són cavitats verticals, pura màgia de natura i una excursió més que recomanable. Quan parlem de la CAVERNA mediàtica ens imaginem  uns quants "periodistes mesetaris" -no tots- amagats en un foradot covant fal-lacies: "Qué tal Federico? muy bien Roncero, a ver si llegan Vidal y Herrera y se la liamos parda a esos catalanes...ya sabes".
         "Vaig a comprar tabaco... torno en tres minutets" diu l'oncle Narcís. No t'ho creguis, no fuma i tu  ho saps. En realitat triga sis hores en tornar i se'n va a l'ANTRE, la fosca i pregona rebotiga del bar del xanflà, a fer la partida de "botifarra". Ull, tieta Pepita! cualsevol dia apareixaerà per casa un ganàpia que es voldrà emportar la figureta Lladró del rebedor.
 "Té un problema a la CAVITAT bucal" ens diu el dentista. No és cert, en realitat el tindrem a la cavitat butxacal, que també és cavitat tot i no tenir queixals. Per ESVORANC el que s'hi va fer al barri del Carmel de Barcelona fa uns anys  i el que podria fer desapareixer la Sagrada Família -Deu Nostre Senyor no ho vulgui (a partir d'ara DNS)- si el túnel fa figa. Quina poca gràcia que Gaudí ascendís als altars i l'imant de japonesos davallés els inferns. FORANCA és una cavitat discreta, com ara la BALMA, que no va més enllà d'uns metres esgarrapats a la roca, però també es pot aplicar als bonys que els cotxes van patint al carrer Carles Babot Boixeda i voltants, entre les 8,45 i les 9 dels dies lectius sense festa que guardar. "Osti tu, Oleguer, quin bony t'han fotut a l'Audi! (*)" "Ah no, Arnau, no li digues pas bony, anomena-ho FORANCA. No oblidis que la nostra escola és verda, com la molsa que creix en les cavitats naturals de la forest"    Doncs ja que tot són forats, què us sembla si anem a la BALMA de les GRALLES? Una balma és una cavitat en la roca que no aprofundeix massa i que acostuma a ser aixopluc de pastors i esmaperduts, però en aquest cas les dimensions són tan catedralícies pel que fa a alçada i amplada que permet fer grimpadetes  i, quan plou, té una cascada  deliciosa que sembla fil de bruixa. No acabem de controlar la CAVORCA i no es d'estranyar, ja que amb tant de forat i cavitat se'ns havia de perdre alguna cosa en el fons del inferns, lloc on ens trobarem tots... si DNS no hi posa remei.
(*) marca registrada